Llocs d’interès

La Torre de Vallferosa
És el lloc més emblemàtic de la zona i de gran importància.
La Torre va comensar a construir-se al segle X fins al segle XI. En aquell temps servia de torre de guaita per vigilar tots els dominis de la vall. Al seu costat s’hi troba l’església barroca de Sant Pere, edificada el 1698 pels jesuïtes sobre una antiga capella romànica. Vallferosa limitava la marca hispànica.
+ http://www.lacollita.com

Castell de Llanera
Passat el trencall de Gibrets ens desviarem a mà dreta on veurem aviat l’absis i el campanar de l’església del nucli. Aquesta casa-castell data de l’época medieval moderna.

Dolmen de la Vila de la Gola de Bous
Neolític – Calcolític (2500 aC)

Situat just a l’actual límit comarcal administratiu entre el Solsonès i la Segarra, més avall de l’Hostal Nou. Més enllà de l’estira-i-arronsa de límits i possessions, es tracta d’una de les anomenades galeries catalanes més grans de Catalunya. Probablement fou construït al neolític final, cap el 2500 aC i reutilitzat en el bronze mitjà. En època ibèrica va ser arranjat com habitacle, essent novament ocupat en un moment anterior al segle XVIII. Fou descobert per Mn. Serra i Vilaró el 1916, i les diferents troballes de l’aixovar (situades a l’entrada) són avui dipositades al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

“El dolmen de la Vila de Gola de Bous està situat al municipi de Llobera (Solsonès) i és el més gran de Catalunya. El túmul fa 32 metres de diàmetre, la galeria en fa 10×1,9×2,3; les seves lloses fan 2,45 per 2,20 metres i 0,45 de gruix;, i les laterals peses unes 5 tones. Va ser descobert l’any 1916 per Mn. Serra Vilaró; l’any 1972 el professor Joan Maluquer de Motes i l’Institut d’Arqueologia de la Universitat De Barcelona, amb l’ajuda de la família Viladomat, el van restaurar.  La prova del carboni 14 el data de l’any 2550 aC; al fins hi enterraven els cadàvers i a l’entrada hi dipositaven les ofrenes. Pel solstici d’hivern, quan surt el Sol, durant uns segons, la seva llum toca al mig de la pedra del fons del dolmen i, alhora, a les dues pedres dels costat.”

Joan Viladomat, 2003

(Escrit que podem trobar avui a l’entrada del dolmen). Joan Viladomat és el propietari dels terrenys on es troba el dòlmen. Des de fa molts anys ha defensat que el dolmen romangués al seu lloc, i n’ha propiciat el seu estudi i conservació. D’accés lliure, avui el dolmen és visitat per moltes persones i especialment per Sant Joan.

Necròpolis del Clot dels nens xics
Època medieval. Segle VII-X

Santuari del Miracle (Barroc)
L’església, on es venera la Mare de Déu del Miracle des de la seva aparició l’any 1458. Oberta al culte tot l’any. Guarda dues joies de l’art reneixentista i barroc: el retaule Gòtic-Renaixentista del segle XVI i el retaule Barroc dels segle XVIII de l’Altar Major. El Monestir benedictí, fundat l’any 1899, i la seva comunitat de monjos depenent de Montserrat, té cura del Santuari, de la litúrgia monàstica i de les necessitats pastorals de la Casa d’espirualitat.
+ santuarielmiracle.com

Excavacions a la vila romana de Biosca
La vila romana (datada entre els segles I a.C. i el VII d.C.) és un asentament rural, on probablement visqueren fins mig centenar de persones.e

Nucli antic de Solsona
Solsona és la capital de la comarca del Solsonès. S’han trobat vestigis que ja era habitada al neolític, cap al 3000 a.C. La Solsona actual cal situar-la al segle X, que va nèixer a l’entorn del castell i del monestir. L’any 1594, el rei Felip II li donà el títol de ciutat, un any abans s’havia creat el bisbat de Solsona. Tots els carrers del nucli antic ofereixen un atractiu especial. Molts porten el nom d’un sant, però altres han guardat el nom antic de la funció social que complien. Així, el carrer de les Terceries era el lloc on abans es venia la carn; el de les Llices era on se celebraven els jocs i torneigs medievals, i pel de la Regata hi baixava l’aigua sobrera de la font de Sany Joan que regaba els horts de fora muralles.
+ ajsolsona.cat/ca/historia-i-tradicio

Pistes d’esquí alpí a Port del Comte
Port del Comte, ubicat a la comarca del Solsonès (Lleida), és una de les àrees més boniques del Pre-Pirineu Català, envoltada per un gran bosc de pi negre que cobreix tota la muntanya. És una estació amb caràcter familiar, amb pistes amples i amb pendents per a tots els nivells, així tothom pot escollir la més adequada a les seves possibilitats, una molt bona zona dirigida als debutants, permet una senzilla progressió de l’esquí.
+ portdelcomte.net

Castell i Muntanya de Sal, a Cardona.
El Castell de Cardona és probablement la fortalesa medieval més important de Catalunya. Està situat dalt d’un turó que dominava la vall salina i la del Cardener. Va ser construït a l’any 886 per Guifré el Pilós. D’estil romànic i gòtic, inclou l’anomenada Sala Daurada i la Sala dels Entresols. La Muntanya de Sal és un autèntic prodigi de la natura. Estretes vetes de sal, transparent o de colors s’alternen amb d’altres, encara més fines, d’argila grisa. Totes elles replegades i treballades per l’erosió fins a esdevenir un rascler d’esmolades crestes i solcs arrodonits pintat de colors bigarrats. El visitant pot endinsar-se a la galeria de la Minilla i visitar el museu, on s’hi exposen minerals, figures i tècniques relacionades amb l’explotació de la sal.
+ cardonaturisme.cat